×
Menü

Gördeszkák

Jó tudni

Gördeszkák trükközésre- utcákon és rámpákon át

Nálunk, a SkatePro-nál széles választékban találhatsz gördeszkákat, mivel úgy hisszük, hogy az egyik legfontosabb feladatunk a képességeidnek és igényeidnek legjobban illő gördeszka megtalálása. Kínálatunkban a komplett, menetre kész gördeszkák mellett találhatsz deszka lapokat és egyéb alkatrészeket, mint pl.: felfüggesztések és kerekek, amik segítségével megépítheted a saját deszkádat.

Mielőtt megvennéd az első deszkádat, nagyon fontos,hogy kitaláld mire is fogod pontosan használni a deszkát, azaz milyen igényeid vannak. Ha különböző flip-eket és rámpás trükköket fogsz gyakorolni, akkor a hagyományos gördeszkát neked találták ki, viszont ha az utcákon való krúzolás és szlalomozás vonz, akkor lehet inkább egy longboardra van szükséged.

A deszka felépítése

A gördeszkák zöme juharfából készül, ugyanis ez a faanyag a legideálisabb a teherbírás kontra súly tekintetében, mivel a deszkának ki kell bírni a trükkök és ugrásokból adódó becsapódásokat. A legerősebb, a gördeszka lapnak alapanyagául szolgáló fa a kanadai juhar. Egy átlagos gördeszka hossza 28 és 33 inch között mozog, míg a szélessége 7 és 10,5 inch közötti.

A gördeszka kerekek különböző méretben és keménységben kaphatóak. Ha inkább a rámpák és parkos trükkök érdekelnek, akkor a nagyobb kerekek ideálisak erre a célra, ha pedig az utcai deszkázás a te tereped, akkor a kisebb kerekek közelebb hozzák a deszkát a földhöz, ezáltal nagyobb stabilitást biztosítva.

A gördeszkázás története

A gördeszkázás az Egyesült Államok nyugati partján született meg, ahol, az egyébként nagy népszerűségnek örvendő szörfözés szárazföldi alternatívájává vált. A szörfösök elkezdtek kerekeket szerelni az elnyűtt szörfdeszkáikra, és azokon gurultak a szárazföldön amikor az időjárás éppen nem engedte a szörfözést. A “west coast” laza életérzését gyakran a deszkás kultúrához társítják, ami nem véletlen, ugyanis mindig is ez a terület volt a gördeszka ipar epicentruma. Az évek során számos különböző formájú deszka látott napvilágot, amik később saját ágazattá nőtték ki magukat.

Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor a legelső, maihoz hasonlító gördeszkák az 1940-es években jelentek meg először, amikor az első deszkások kerekeket szereltek a szörfdeszkáik és minden más elképzelhető falap aljára, hogy azok gördeszkaként funkcionáljanak. A 60-as években jelentek meg az első, ténylegesen erre a célra gyártott gördeszkák a boltokban. Majd nem sokkal azután, a 70-es években a fém és kerámia kerekekek le lettek cserélve a, mai is használatos, polimerizált műanyagból készült kerekekre. Az iparág a 80-as években élte a virágkorát, amikor számos- deszkások által alapított- ikonikus márka jött létre. Az elmúlt évtizedben jónéhány, a deszkás kultúra számára ikonikussá váló, film született, amelyek meghatározták a gördeszkázásról kialakított képet a mai napig.

Tekintsd meg a komplett deszkákat, lapokat, valamint alkatrészeket, tudj meg a többet róluk és válj eggyé a deszkás kultúrával.

Ha még többet szeretnél tudni a gördeszkáról és részeiről, akkor olvasd el a Gördeszka Vásárlási Útmutatónk..

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek