Karácsony
Rendelj dec. 15 előtt  -  Több információ
×
Menü

Cross BMX Kerékpárok

  Szűrő
Márkák
Váz típusa
Kerékátmérő
Villa anyaga
Készségszint

Jó tudni

A BMX Cross kezdete

A BMX mint rövidítés Biciklis Motocrosst (Bicycle Motocross) jelent. Ahogy a neve is sugallja, a BMX a motocross elemei biciklin történő átvételével alakult ki. Az első BMX versenyek a 70’-es években kerültek megrendezésre, de ekkor még a piacon elérhető, hagyományos kerékpárokkal versenyeztek. Nem sokkal később azonban a sport népszerűségének köszönhetően megjelentek az első, ténylegesen versenypályára szánt BMX kerékpárok, a Cross BMX-ek, melyek már jóval masszívabb szerkezettel rendelkeztek, mint elődeik.

Cross BMX bicikli és Freestyle BMX - Mi a különbség?

A Cross, azaz verseny BMX-ek leggyakrabban 20”-as méretűek, azonban széles a spektrum méretek terén, pl.: kisebb méretűek a gyerekeknek szánt BMX-ek. Az egyik legfőbb különbség a két BMX típus között, hogy a Cross BMX-ek váza alumíniumból készül, míg a Freestyle vázak alapanyaga általában hagyományos acél. A könnyebb váz nagyobb sebességet biztosít, azonban fontos megemlíteni, hogy a BMX-nek ki kell bírnia a versenypálya hepehupás szakaszait is, ahol sokszor ugratnak a versenyzők. Ettől függetlenül azért egy cross BMX megállja a helyét az utcákon is általánosságban, ezáltal is mutatva eme sport sokoldalúságát.

Hogyan néz ki egy verseny BMX-en?

A hagyományos BMX versenyen 8 résztvevő áll rajthoz. A versenypályán különböző szögű és nehézségű emelkedők és ugratók találhatóak, értelemszerűen az nyer, aki elsőnek ér be a célba. A verseny általában nem tart tovább 30 másodpercnél, ami egy átlagosan 3-400 méteres pálya esetén jól tükrözi a verseny iramát. Minden egyes akadálynak külön nevet adnak, valamint a verseny mindig egy lejtővel kezdődik, ez által lendületet adva versenyzőknek, ami sokszor elég az egész kör végéig.

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek