×
Menü

Freestyle sílécek / twintip sílécek

Jó tudni

A freestyle sílécek felépítése

A freestyle vagy park síléceket gyakran összemossák a twintip lécekkel, ugyanis tényleg twintip, azaz felfelé görbülő csőr -és farrésszel rendelkeznek. A felkunkorodó végek csökkentik a léc ellenállását és megkönnyítik a trükkök kivitelezését, mind a parkban és a sípályán. Továbbá, a twintip lécekkel lehetséges hátrafelé landolni és még síelni is. Innen ered a freestyle lécek egy újabb elnevezése, a trükk síléc. A twintip kialakítás már már szinte standard követelménnyé vált a freestyle lécek terén, mivel az kiválóan alkalmas a mély havon való síelésre.

A freestyle sílécek gyakran hosszában és keresztben is rugalmasak, ez által strapabíróvá és rugalmassá téve azt. A freestyle lécekre általánosságban jellemző, hogy széles csőr, far -és középrésszel rendelkeznek, valamint puhább anyag összetételűek a rezgések elnyelése miatt. Továbbá, a twintip lécek általában rocker-jellegű csőrrel és farokkal, valamint camber vagy lapos (flat) típusú középrésszel készülnek.

A freestyle, avagy a twintip sílécek

A trükk sílécek freestyle elnevezése onnan ered, hogy számos különböző freestyle-os stílusra alkalmasak, épp úgy, mint a snowboardok. A különböző freestyle-os stílusok már régóta a síelés szerves részei. Azonban, az 1990-es években néhány síelő elkezdett a snowboardosoknak szánt parkokban trükköket csinálni, ami egy új freestyle-os ág és vele együtt egy új léc típus születését jelentette. Nem sokkal ezek után, a síléc gyártók elkezdtek külön erre a célra, twintip kialakítással rendelkező léceket gyártani.

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek