×
Menü

Síkötések Sífutáshoz

Jó tudni

Síkötések sífutáshoz - válaszd ki a cipődhöz illőt

Amikor síkötést választasz a sífutó lécedhez, két dolgot kell megfontolnod: a sífutó stílusodat és a jelenlegi sífutó cipőd fajtáját. Az utóbbi alapján három fajta sífutó kötést különítünk el: klasszikus, korcsolyázó (skating) és backcountry.

Továbbá, az különböző sífutó cipőknek más-más talpbetéte van, így egyes modellek csak bizonyos kötéssel passzolnak kényelmesen.

Síkötés sífutáshoz - NNN vagy SNS?

Egy NNN kötés (New Nordic Norm) esetében csak a cipő orra rögzül a síközéshez, aminek köszönhetően szabadon marad a sarok. Az NNN kötést könnyű megszokni és használni, ugyanis az rendkívül sokoldalú.

Egy másik, gyakran használt síkötés rendszer az SNS (Salomon Nordic System), amit a Salomon-nevű ismert gyártó fejlesztett ki. Ennél a kötés fajtánál egy, a cipőn lévő, vízszintes acél rúd kapcsolódik a sífutó kötéshez. A kapcsolat szoros, de emellett kilépés és a visszacsatolás könnyű, ami fontos a sífutásnál. Csak úgy, mint az NNN kötésnél, a sarok a SNS rendszereknél is szabadon marad, ami biztosítja a sífutáshoz szükséges rugalmasságot. Az SNS kötések kivállóak pédlául a downhill-t kedvelő sífutók számára.

Továbbá, néhány nálunk található SNS kötés az NNN-rendszerrel is kompatibilis. Az ilyen kötéseknél a “Prolink” kifejezés van feltüntetve.

Készülj fel a téli sífutó szezonra egy pár új síkötéssel

Pár éve még az NNN és az SNS kötések uralták a piacot, azonban nemrégiben lejárt az NNN-rendszerre vonatkozó szabadalom, amit a Rottefella cég birtokolt. Ennek hatására a Salomon bemutatta a Prolink rendszert, de rajtuk kívül is találunk új, feltörekvő gyártókat. A két legnagyobb márka, a Fischer és a Rossingnol kollaborációjából jött létre a Turnamic kötés rendszer 2017-ben.

A Turamic kötést az teszi egyedülállóvá, hogy könnyű kilépni belőle, könnyű állítani és csak egy ponton rögzül a sífutó cipő hozzá. A rendszer másik különlegessége, hogy egy egyszerű gombbal változtatható a kötés pozíciója a lécen, akár becsatolás után is. Így, ha több tapadásra van szükséges a mászáshoz, akkor előrébb, ha pedig gyorsabban szeretnél csúszni, akkor hátrébb, a súlypontod mögé tolhatod a síkötést mindenféle szerszám nélkül. Ezen felül, a Turamic rendszernél egy ponton rögzül a cipő (Flowflex rendszer), ami biztosítja a megfelelő rugalmasságot.

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek