×
Menü

Jégkorcsolyák

Jó tudni

Jégkorcsolyák minden igényre

Ezen az oldalon műkorcsolyák, gyerek jégkorcsolyák, felnőtt jégkorcsolyák, és jéghoki korcsolyák széles választéka közül válogathatsz. Az egyes típusokról a kategóriájuk alatt olvashatsz többet.

Jégkorik kinti és benti használatra is

Egy jó minőségű jégkorcsolya beszerzése jó befektetés, ugyanis sokoldalúan, többféle sportra is lehet használni és ha vigyázol rá, akkor évekig kitart. Télen korcsolyázhatsz vele a befagyott tavakon és csatornákon, mire pedig felmelegedik az időjárás, átmehetsz a helyi jégpályára tovább korcsolyázni.

Amit a korcsolya éléről és a cipő részéről tudni érdemes

Mivel a jégkorcsolyák nem rendelkeznek klasszikus értelemben vett fékekkel, ezért a korcsolya élének a siklás mellett a megállást is biztosítania kell. A nagyon éles penge nagyobb sebességet biztosít, cserébe viszont nehezebb vele megállni. A legtöbb korcsolyaél acélból készül, ebből adódóan nagyon fontos a megfelelő karbantartás és rendszeres élezés. A nem rendszeres vagy megfelelő élezés jelentősen roncsolhatja a korcsolya élét és ez által az egész jégkorcsolya minőségét, ezért érdemes a műveletet szakértőkre bízni.

Régen a korcsolyaéleket utcai cipőkre erősítve használták az emberek, gyakorlatilag a jégkorcsolya mai formájában nem létezett, csak egy pár rögzíthető élből állt. Manapság azonban a cipő a korcsolyának legalább annyira fontos alkotóeleme, mint az él maga. Az egyes jégkorcsolyák cipői különböző bokaszorítással rendelkeznek és ahogyan a görkorcsolyáknál, úgy itt is az a szabály érvényes, hogy a szorosabb boka rögzítés kissebb rugalmasságot, de nagyobb stabilitást nyújt, amíg a lazább boka rögzítés nagyobb rugalmasságot de kissebb stabilitást biztosít. Néhány jégkorcsolyánk extra vízálló béléssel rendelkezik, hogy megóvja a korcsolyázó lábát a nedves és hideg környezettől.

A jégkorcsolyázás története

A jégkori nem egy mai találmány. Úgy tartják, hogy az először a finnek használtak jégkorcsolyákat, hogy azok segítségével keljenek át a befagyott vizeken. Az eszköz, amit jégkorcsolyaként használtak valójában csupán egy élesre faragott csontdarab volt, amit a lábbelijük aljára erősítettek. Azóta számos fejlődésen ment keresztül a korcsolya, mire elérte a mai formáját, de az alapkoncepció nem változott azóta sem.

A jégkorcsolyázás eleinte a kiváltságos réteg körei által terjedt el Európában, de egyszerűségének köszönhetően már akkor a társadalom széles körében ismert téli tevékenységnek számított. Amint eljött a tél, összegyültek a befagyott tavakon a gazdagok, szegények, sőt még az idősek is. A vas pengéjű jégkorcsolyát 1572 környékén találták fel, amivel megszülettek az első generációs jégkorcsolyák.

A jégkorcsolya egyben a görkorcsolya elődje is, ami elég egyértelmű, ha összehasonlítjuk a felépítésüket és a sportok jellegét.

A SkatePro csapata alacsony áron vállalja a jégkorcsolyák élezését.

Ha szükséged van némi segítségre a méret és a modell kiválasztásában, olvasd el a Jégkorcsolya vásárlási útmutatónk.

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek