×
Menü

BMX Pedálok

  Szűrő
Színek
Márkák
Pedáltengely átmérője
Pedál anyaga

Válassz hozzád illő BMX pedált

A pedálok kiemeltem fontos alkatrészei a BMX-nek, ugyanis nemcsak a hajtásban, hanem az egyensúly megtartásában is szerepet játszanak. A freestyle BMX pedálok durva igénybevételre lettek tervezve. A BMX, más néven platform pedálok acélból, alumíniumból vagy műanyagból készülnek. A freestyle BMX pedálok rendszerint az acél és műanyag, míg a cross vagy verseny BMX-ek alumínium változatban fordulnak elő.

Az acél pedálok előnye az elnyűhetetlenség és természetesen a hátrányuk a nagyobb súly. A műanyag pedálok sokkal könnyebbek. Ellenben elég gyorsan elhasználódnak, sőt rosszabb esetben el is törnek. Ennek ellenére sokan a műanyag pedált preferálják, ugyanis olcsón és könnyen cserélhető.

A cross BMX-ek esetében, mint a legtöbb alkatrész, a pedálok is alumíniumból készülnek. Az alumínium könnyűséget, egyúttal szilárdságot nyújt, azonban nem annyira strapabíró mint az acél. Csak úgy, mint a mountain bike-oknál, sok cross BMX-es is patent pedált használ, hogy a lábak stabilan rögzítve legyenek a verseny közben, továbbá, hogy lehetőség legyen húzó é ne csak taposó erő kifejtésére a pedálozás során. A stabil rögzítés ellenére a speciális cipő természetesen kiold a pedálból, ha a versenyző elesik. A patentos (vagy SPD) pedálokat csakis kizárólag cross BMX-hez használják, a freestyle BMX-nél nem.

Az agyonhasznált BMX pedálok rosszabb tapadást biztosítanak a talp számára és a trükközés során sokszor mozdul el a láb a pedálról. Ha a cipőd nem tapad, hanem súrlódik a pedálon, akkor lecsúszik a lábad a pedálról és nagy eséllyel megütöd a sípcsontod, nem is beszélve az esésből adódó egyéb kellemetlenségről. Egyszóval, egy rossz pár BMX pedál igen komoly sípcsont fájdalmat okozhat.

Néhány pedál fém tüskékkel van ellátva a még stabilabb lábtartás érdekében. Ezek a fém tüskék igen praktikusak, ugyanis legtöbb esetben cserélhetőek és ez által személyre szabhatod, hogy mennyi tüskét (azaz milyen mértékű stabilitást) szeretnél.

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek