×
Menü

Derbi Korcsolyák

Mi az a roller derbi?

A roller derbi egy szórakoztató sport ahol a cél egy beltéri pályán történő korcsolyázás, az ellenfelek lekörözésével. A sportot Leo Seltzer találta fel az 1930-as években, az Egyesült Államok területén vált a legelterjedtebbé, de az egész világon játszák már. A sportág a befogadóképességéről és a magas számú női résztvevőkről ismert. A sportot sima, ovális pályákon játszák.

A roller derbi játékosok négy kerékkel rendelkező cipőket viselnek, amelyek hasonlóan néznek ki a klasszikus kétsoros görkorcsolyákhoz. Versenyzés közben a játékosok maguknak választják ki a nevüket, ami az alteregójukként funkciónál a játék során. Továbbá, a játékosok arról is ismertek, hogy feltűnő, különleges dekorációt viselnek, például élénk sminket, arcfestéket vagy halászhálókat.

A derbi korcsolyázás egy súlyos fizikai aktivitásnak tekinthető, ahol a védőfelszerelés használata erősen ajánlott. A fizikai megerőltetés ellenére léteznek junior bajnokságok a fiatalabb játékosok számára.

A roller derbi működése

A roller derbi egy gyors és teljes kontakt sport, ami két 5 fős csapatból áll egy játék során. A roller derbire szórakoztató sportként tekintenek mind a résztvevők, mind a nézők. A játékot részeit meneteknek szokták nevezni. Mindegyik menet kétszer 30 percből áll, ahol a játékosok 2 perces időközönként vesznek részt, ezeket “jam” periódusoknak nevezik.

Mindkét csapat választ egy pontszerzőt (másnéven “jammer”), akiket a csillagról a bukósisakjukon lehet felismerni. A csapat többi tagjának a feladata pedig a pontszerző megálíltása, hogy ne jusson át a pályán. A jammer célja, hogy az ellenfél csapattagjait megelőzze, így pontot szerezve.

Hogyan kezd el a roller derbit

A roller derbit elkezdheted egy pár normál kétsoros görkorcsolyával, de erősen ajánlott a tartósabb Derbi Görkorcsolyák használata. A következő lépésként találnod kell egy helyi roller derbi klubbot, és minden kész! Mivel ez egy kontakt sport, ne felejtsd el védőfelszerelést, fogvédőt és esetleg protektor nadrágot beszerezni.

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek