Black Friday Hét
Spórolj akár 60%-t  -  Több mint 1000 leárazott termék  -  Mutasd az akciókat
×
Menü

BMX Vázak

  Szűrő
Színek
Márkák
Méret
Láncvilla hossza (Slammed)
Láncvilla hossza (Középről)
A keret magassága
BMX stílus
Előző
Következő
1 oldal / 3

Jó tudni

Válaszd ki a hozzád illő BMX váztípust

A váz a legnagyobb és talán legdrágább alkatrész egy freestyle BMX biciklin és emellett kulcsfontosságú szerepet játszik a BMX-es fejlődésedben. Mivel a te stílusodról és kialakuló BMX-es szokásaidról van szó, a freestyle BMX váz (vagy angolul: bmx frame) méretének a kiválasztásánál főleg a te személyes igényeid számítanak. Azonban, van egy két viszonyítási alap, ami segít megtalálni a megfelelő vázméretet, ha még nem sikerült azt kitapasztalni.

A bevett gyakorlat, hogy minél rövidebb a freestyle BMX váz felsőcsöve, annál agilisabb lesz a bicó, cserébe minél hosszabb, annál jobb irányíthatóságot biztosít.

Meredekebb vagy laposabb fejcsőszög?

A fejcső geometriája szintén nagyban befolyásolja a freestyle BMX irányíthatóságát. Egy nagyobb dőlésszögű, tehát meredekebb fejcső rövidebb tengelytávot eredményez, ami élesebb kanyarodást biztosít, így a legtöbb utcai és parkos BMX-es a meredekebb fejcsövet preferálja. A laposabb fejcső a dirt pályán népszerű, ugyanis ott nagy sebesség mellett van szükség a stabilitásra.

Mi a helyzet a láncvilla hosszal?

Amikor a BMX frame agilitásáról beszélünk, muszáj megemlíteni a láncvilla hosszát, mint fontos faktort. Egy átlagos BMX láncvilla hossza valahol 30 és 35 cm között mozog, az adott váztól függően. A cross BMX-esek a hosszabb láncvillát preferálják, ugyanis az stablilabb irányíthatóságot biztosít. Az utcai és parkos freestyle BMX-esek pedig a rövidebb láncvillát szeretik, ugyanis azzal könnyebb a különböző trükkök, flip-ek és éles kanyarok kivitelezése.

Összegezve, amit tudnod érdemes a fejcsőről, felsőcsőröl és láncvilláról: Ha utcai vagy parkos BMX-es vagy, akkor nagy valószínűséggel egy olyan vázra van szükséged, ami: rövid felsőcsővel, meredek fejcsővel és rövid láncvillával rendelkezik. Ha pedig cross BMX-es, akkor a számodra legideálisabb vázra ennek az ellenkezője igaz - de, amint már korábban említettük, minden a te személyes igényeidtől függ.

Hi-ten acél vagy Cr-mo?

A freestyle BMX vázak szinte kivétel nélkül vagy Hi-ten acél (másnéven szénacél) vagy annak Cr-mo-val való ötvözésével készülnek. Ebből adódóan a freestyle BMX frame-ek elég nehezek, azonban rendkívül strapabíróak, ami elengedhetetlen a trükközéshez.

Ugyan a legtöbb gyártó szénacél csövekből gyárt BMX vázat, a jobb márkák esetén Cr-mo-val, azaz króm-molibdénnel ötvözik az acélt, így még keményebbé, ellenben rugalmassá téve azt. Az egyes freestyle BMX vázak anyaga fel van tüntetve a specifikációknál. A Cr-mo-t tartalmazó vázak Cr-mo acélként, a többiek pedig acélvázakként vannak feltüntetve.

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek