Karácsony
Nézd meg nagyszerű karácsonyi ajánlatainkat itt  -  Mutasd az akciókat
×
Menü

Sífutó botok

  Szűrő
Márkák
Hossz

Jó tudni

Sífutó botok - klasszikus, skate és backcountry

A sífutó botok számos különféle anyagból készülhetnek. A kezdőknek szánt síbotok leggyakrabban alumíniumból, míg a drágább sífutásra használt botok pedig karboonszálat tartalmaznak, az adott típustól függően különböző mértékben. A karbonszálas sífutó botok előnye az, hogy azok sokkal merevebbek, így nagyobb energia átadására képesek. Továbbá, a szénszálas síbotok általában könnyebbek, mint az alumínium társaik.

A sífutó bot hossza nagyban függ az adott bot rendeltetésétől. A klasszikus sífutáshoz készült síbotok általában valamivel rövidebbek, mint a rollersíhez használtak. A sífutáshoz használt botoknak 30cm-rel kell rövidebbnek lennie a testmagasságodnál, amíg a rollersí botoknál pedig 15-20cm-t kell levonni.

Ha a backcountry síelésben vagy otthonos, javasoljuk, hogy olyan síbotot használj, aminek széles a tányérja. Ennek igen egyszerű oka van: amikor kint vagy a terepen és érintetlen tájakon síelsz, a síbotodnak mély és gondozatlan hóval kell megbírkóznia és a kis tanyérjú botok inkább a mesterségesen kialakított, sípályán lévő hóra lettek tervezve.

Hajlított cross country síbotok a nagyobb sebesség érdekében

Egy további megfontolandó dolog sífutó bot vásárlása esetén, hogy egyenes vagy görbe botot szeretnél. A görbített bot viszonylag új jelenség a sífutás terén és a gyártók által elvégzett tesztek alapján, a görbített sífutáshoz használt botok 20%-kal több hajtási energiát adnak át minden egyes lökéssel.

Az Exel nevű gyártó éllovas görbített modellje, az X-Curve- HMC 100, ami egy csúszkategóriájú síbot. Ezen felül, az Exel a kezdők és hobbi sífutók számára is gyárt botokat, amelyek már szélesebb réteg számára megfizethetőek. Ha te is ebbe a rétegbe tartozol, ajánljuk figyelmedbe az X-Curve X-70 sífutó botot.

A csúcskategóriás síbot olyan, mint a jó bor

Ahogy már valószínűleg észrevetted, a különböző sífutó botok árban igencsak eltérnek egymástól. Nálunk találhatsz akár már 5-6000 Ft-os áron elérhető síbotokat is, de olyat is, ami ennek hússzorosába kerül.

Az olcsó síbotok előnye érdekes módon az, hogy azok általában eléggé strapabíróak, ugyanis az alumínium a legolcsóbb és legnehezebben eltörhető anyag a síbotok terén. A hátrányuk, azonban a nagyobb tömeg és a rugalmasság hiánya. A 6 és 15 000 Ft közötti árkategóriában található síbotok tökéletesek azok számára, akik kicsi vagy akár nulla síelése tapasztalattal rendelkeznek.

Ahogy feljebb lépünk az árkategóriákban, úgy növekszik a felhasznált anyagok minősége is. A csúcskategóriás sífutó botok rendszeresen karbonszálból készülnek, ami nagyobb energia átadására képes, mint az alumínium. A prémium síbotok egyesek szerint olyan kiegyensúlyozott lendületet biztosítanak, mint az inga lengése. Mások pedig egy drágább bor megízleléséhez hasonlítják -miután megkóstoltad, nem mész vissza az olcsóbbhoz.

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek