×
Menü

Egysoros Görkorcsolyák

Jó tudni

Egysoros görkorcsolyák - fitnessz & városi korizás

Az egysoros görkorik ebben a kategóriában tökéletesek hobbi célra fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. Kényelmesek és jó bokatámasszal rendelkeznek, ami miatt tökéletesek fitnessz és városi korizásra. A fitnessz görkorcsolyák rövid és középes távokra kiválóak, és alternatívát nyújtanak azoknak akik futás helyett valamilyen más sportot keresnek, amit a szabadban tudnak végezni és hasonlóan növeli az anyagcserét, erősíti az izmokat, viszont kíméli az izületeket.

Az egysoros görkorcsolyák tulajdonságai

Az egysoros görkorik kerekei a cipő alatt egy sorban egymás mögött helyezkednek el. A legtöbb fitnessz korcsolya nagy, közepes keménységű kerekekkel rendelkezik, aminek köszönhetően nagyobb sebesség érhető el, amíg a jó tapadás továbbra is bistosítva van. Fitnessz korcsolyákhoz 90-100/110 mm-es kerekeket javasolunk, amíg városi korizáshoz a kisebb 80-84 mm-es kerekek bizonyulnak jobb választásnak. Ez azért van, mert a kisebb kerekekkel könyebb kanyarodni és megállni. Az egysoros görkorcsolyák szára magas, ezért védelmet nyújt a bokának, ami nagyon fontos, főleg kezdők számára.

Már egy jópár éve az egysoros görkorik uralják a korcsolyák piacát, és a nagy népszerűség miatt az egyéb görkoris felszerelések is megjelentek.

Az görkorizás stílusban és technikában is hasonlít a jégkorcsolyázáshoz, ami miatt sokan preferálják az egysoros korikat a kétsoros társaik helyett. A hasonlóságot a jég és görori között az is muttaja, hogy például hokit ugyan úgy lehet játszani jégen, mint a betonon, egysoros görkorcsolyákon.

Egysoros görkorcsolyák különböző stílusokhoz

A görkorcsolyáknak több típusa létezik - mindegyik egy külön sportra tervezve. Amennyiben nem fitnessz korcsolyát keresel, hanem egy meghatározott sportra, akkor nézz körül a következő termékkategóriákban: Aggresszív, Gyorsasági, Görhoki, Nordic vagy Freeskate.

Az egysoros görkorik története

Az 1080-as években a Roces és a Rollerblade márka alkotta meg az egysoros görkorikat úgy, ahogy mi ismerjük őket ma. Valójában azonban az első dokumentált görkorcsolya Londonban az 1800-as században jelent meg, ahol John Joseph Merlin trükkökre használta őket múzeumának megnyitására. Ezen a korcsolyán a kerekek egy sorban voltak elhelyezve, mint a mai korcsolyákon, de nem volt rajta fék, és nem lehetett velük fordulni, ami miatt a bemutató egy falba ütözéssel ért véget.

1809-ben lettek az első modern egysoros görkorcsolyák levédve. Viszont, hasonlóan Merlin korcsolyáihoz, ezeknek sem volt féke, és nem tudták követni a jégkorcsolya mozgását, pedig ez lett volna a cél. Ezek utén több alkalommal próbálták újratervezni az egysoros korcsolyákat, viszont 1860-as években ez a törekvés háttérbe szorult a kétsoros görkorcsolyák megjelenésével. Ez egészen az 1980-as évekig így is maradt, amikor viszont sikerült megtervezni az egysoros görkorcsolyákat, ahogyan azokat mi ismerjük.

Roces volt az első olyan márka aki az egysoros görkorik tömeggyártásába kezdett, viszont a Rollerblade sikeres marketingjének köszönhetően terjedt el világszerte. Ez az oka annak is, hogy angolul az egysoros görkorcsolyákat rollerblade-nek is hívják.

Hogy biztosan megtaláld a számodra tökéletes görkorcsolyát, olvasd el a Görkorcsolya Vásárlási Útmutatónk.

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek