×
Menü

Gyorsasági Görkorcsolyák

Mi az a gyorsasági görkorcsolyázás?

A gyorsasági görkorcsolya (másnéven gyorsasági egysoros görkorcsolya) a görkorcsolyázás olyan formája, mely során a cél a lehető legmagasabb sebességet elérni. A sport sokszor versenysport, a résztvevők pedig egyénileg vagy csapatokban próbálják meg elérni a legjobb időt.

A gyorsasági görkorcsolyázás beltéren és kültéren is végezhető, számos kiemelkedő sportversenyen szerepel világszerte. Profivá válni a sportban rengeteg gyakorlást igényel, így megéri megtanulni az alapokat akár másfajta korcsolyázási stílusban mielőtt neki kezndenél a gyorsasági görkorizásnak. A gyorsasági görkorcsolyázók három vagy négy kereket használnak a korcsolyázáshoz. Továbbá fontos, hogy a gyorsasági görkorcsolyzás nem összekeverendő a gyorskorcsolyázással, ami jégen történik.

Milyen sebességet érhetsz el gyorsasági görkorcsolyázás közben?

A profi egysoros görkorcsolyázók rutinszerűen elérik a 64 km/h-t (40 mph) és esetleg lejtőkön az akár 112 km/h-t (70 mph).

Ahhoz, hogy ezeket a sebességeket elérjék, a sportolók technikája különbözik más korcsolyázókétól. Mivel a használt kerekek nagyobbak, nagyobb erőre lesz szükség lökésenként. Ahhoz hogy maximalizáld az erőt és az erőátadást korcsolyázás közben a csípőd csavarására és ringatására is szükséged lesz. Továbbá, a lökéseknek nagyobbaknak kell lenniük, hogy elegendő erőt nyújtsanak. Alapvetően nehezebbnek tekinthető a fordulás gyorsasági görkorcsolyákon. Összességében ez a technika azt jelenti, hogy a gyorsasági egysoros görkorcsolyák használata egy teljes testes kardióedzés forrása lehet.

Hogyan kezdd el a gyorsasági görkorcsolyázást

A legjobb az, ha kényelmesnek és magabiztosnak érzed magad az általános egysoros görkorcsolyákon, mielőtt elkezdenéd a gyorsasági görkorcsolyázást. Amíg a fitnesz vagy freeskate görkorcsolyákon is tisztességes sebességeket lehet elérni, a legnagyobb sebességekhez Gyorsasági Görkorcsolyákra lesz szükséged. A beltéri gyorsasági görkorcsolyázásra általában műanyaggal bevont fa padlón kerül sor, a szabadtéri gyors görkorcsolyázás pedig rendes járdán vagy úton lehetséges.

Bár egyedül is tudsz gyorsulni, gondold meg a csatlakozást egy helyi klubhoz hogy fejlődjön a technikád és megtaláld a legjobb helyszíneket a gyakorláshoz.

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek