×
Menü

BMX

Jó tudni

Kell egy bicó?- Itt egy BMX bicikli!

A BMX a kerékpársport egyik ága, ami eredetileg a motocrossból alakult ki. Számos fejlődésen ment keresztül és valójában a mai napig fejlődik. Az innováció ellenére az alapok megmaradtak a régiek, beleértve a jól ismert vaskos fémvázat, valamint a széles gumikat.

Széleskörű BMX kerékpár választék a SkatePro-nál

A számodra megfelelő BMX mérete és anyaga az általad preferált BMX stílustól függ. A BMX-et mint sportágat kettő főbb stílusra lehet felosztani: a Cross BMX és a Freestyle BMX. Ezen felül léteznek más ágak is, mint például a Mini BMX, a határ a csillagos ég. A Freestyle és az utóbbi Mini BMX-eket leginkább parkokban és az utcán használják őrültebbnél őrültebb trükkök véghezvitelére, nem pedig cross versenyzésre. Míg a hagyományos BMX már évtizedek óta boldogítja a rider-eket, a Mini BMX például egészen új találmány mind gyerekek, mind a felnőttek részére, sok bicikli fanatikus gyűjteményének már kötelező eleme.

Cross BMX versenyzésre vagy Freestyle BMX

A cross BMX egy olyan biciklis sport, ahol a versenypályán kell a sportolóknak egyénileg bizonyítania hasonló szabályok mellett, mint a motocrossban. A komoly világbajnokságok mellett amatőr versenyek is léteznek majdnem minden korosztály számára, ezért kifejezetten családbarát sport.

A legtöbb versenyen használt Cross BMX aluvázas, 20’-as kerekekkel felszerelve. A kerékpároknak emellett különböző kritériumoknak (pl.: nem lehet a biciklin peg) kell megfelelniük, amiket versenybírók ellenőriznek.

A Freestyle BMX-ek kialakítása stílusonként változik, így a paraméterek egy Flatland, utcai vagy parkos BMX esetén eltérhetnek. Ilyen paraméter például a váz anyaga, ami sok BMX esetén Cro-mo és Hi-Ten acél keveréke. A Cro-mo annak ellenére, hogy nem olyan könnyű, mint az alumínium tökéletes vázanyagnak bizonyul, mivel nagyon strapabíró és megbízható, így a legtöbb gyártó által preferált alapanyag. A kerékméret szintén nem egy egységes BMX alkatrész, a 16” és 20” közötti méretekből válogathatunk. A 16” és 18” kerekek főként a gyerek BMX-eknél fordulnak elő, míg a BMX-ek túlnyomó része 20” kerékmérettel rendelkezik.

Innováció a BMX biciklik körül

A BMX kultúra a 70’-es évekbeli Kaliforniában látott napvilágot. 1971-ben jelent meg a később kultikussá váló film, a Bármelyik Vasárnap, egy cross motorozást bemutató dokumentumfilm. A film elsöprő sikert aratott és sokan innentől számítják a BMX mozgalom kezdetét. A film és a motocross népszerűségének köszönhetően egyre több gyerek vitte ki a bicóját a dirt pályákra, hogy megpróbálja utánozni a filmben látottakat. Egyes cégek felismerték a piaci rést, így a 70’-es évek közepén megjelentek az első igazi BMX kerékpárok, amik már masszív alkatrészeikkel valóban terepre lettek tervezve. Közel ezzel egy időben jelent meg a Freestyle irányzat is, a BMX sport egy olyan ága, ahol a sebességnél és a motocrossban látott bravúroknál sokkal fontosabb a trükkök megtanulása és újak kitalálása. Nem sokkal később, 1982-ben, megalakult az Amerikai Kerékpáros Szövetség, azaz az ABA (American Bicycle Association). A sport töretlen népszerűségének köszönhetően, azóta is rendeznek világbajnokságokat a világ minden táján.

SkatePro
Adatvédelmi szabályzat Sütik Felhasználási feltételek