×
Menü

Agresszív egysoros görkorcsolya vásárlási útmutató

A számodra tökéletes agresszív görkorcsolya kiválasztásánál két dolgot kell figyelembe venned: a korcsolyának kényelmesnek kell lennie, valamint passzolnia kell a koris stílusodhoz. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogy mire kell figyelned az első agresszív görkorcsolyád vásárlása során, hogy utána problémamentesen belecsaphass a trükközésbe.

Az alábbi angol nyelvű videóban elmagyarázzuk, hogy mit kell tudnod mielőtt megveszed az első pár agresszív koridat.

Az agresszív görkorcsolyát azok a tapasztalt korisok számára találták ki, akik már elég magabiztosan korcsolyáznak ahhoz, hogy rámpák és mindenféle elemek segítségével trükköket gyakoroljanak. Ugyan a legtöbben a görkorcsolyán való trükközést az agresszív korival azonosítják, valójában léteznek más, látványos trükkökkel teli, stílusok is, mint például a Powerblade. A Powerblade gyakorlatilag az agresszív és a Freeskate görkorcsolya keveréke, de erről majd többet az útmutatónk végén olvashatsz.

Kerekek

Az agresszív korcsolya kerekei nem a tükörsima görkorcsolya pályára, hanem a skateparkok és utcák durvább felületére vannak tervezve, ezért értelemszerűen méretben és keménységben is eltérnek a többi típustól.

  • A kerékátmérő általában 54 és 64mm között mozog- minél kisebb a kerék, annál könnyebb a trükközés
  • A kerekek keménysége átlagosan 86-95A. A keménységből adódóan kisebb a kerék felülete, ugyanis nem lapul annyira össze erőhatásra, mint a puhább kerekek, így a grind-ok könnyebben kivitelezhetőek.

Csapágyak

A csapágyak biztosítják a kerék akadálymentes gördülését, így ezek rendkívül fontos alkatrészek. Sajnos az agresszív görkorcsolyákon a csapágyak cseréje igen gyakori dolog, ugyanis még a legmasszívabb fajták se bírják sokáig a gyakori erős rázkódást és ütéseket. Egy új csapágyszett szinte mindig segít a kerekeidet ismét simán futóvá varázsolni, úgyhogy jobb ha fogyóeszközként gondolsz rájuk. Új csapágyakkal a trükkök is jobban mennek!

Nálunk a SkatePro-nál általában az ABEC besorolás szerint csoportosítjuk a csapágyakat, ami egy 1-től 9-ig terjedő skála és csapágyak precízióját hivatott definiálni. Általában az igaz a csapágyakra, hogy:

  • Minél magasabb a szám az ABEC skálán, annál simább a gördülés.

Fontos azonban megemlíteni, hogy az ABEC értékelés nem vonatkozik a csapágy strapabíróságára. A leginkább azt ajánljuk, hogy a csapágy márkájára figyelj oda az ABEC skála helyett és válassz egy jól ismert, megbízható márkájú csapágyat az agresszív koridhoz.

A váz

Mindegyik váz típushoz egy adott kerékelrendezés illik. Hogy melyiket választod, az csak a te stílusodon és fantáziádon múlik. Mindegyik kerékelrendezésnek megvannak a maga előnyei:

  • Az Antirocker elrendezés összesen két nagy és két kicsi kerékből áll. A nagy kerekek a váz két végében helyezkednek el, míg a kicsik középtájt és a grind-ot hivatottak segíteni. Ez az alap agresszív görkorcsolyák kiosztása.
  • Flat elrendezés négy azonos méretű kerékből áll, ez által könnyebben manőverezhetőek az ilyen korik.
  • A Freestyle vázak csak abban különböznek az Antrocker-től, hogy nincs lehetőség középre kerekeket rakni, így csak a két szélső keréken fut a görkori.

Megjegyzés: Az UFS vázak típustól és mérettől függetlenül egymással kompatibilisek.

Cipő/héj

Az agresszív korcsolyák masszív borítással, azaz héjjal, rendelkeznek ott, ahol a legjobban ki vannak az ütéseknek téve, így hoszabb élettartammal rendelkeznek. A megerősített héjnak köszönhetően az agresszív koris cipők jóval nehezebbek a többi cipőfajtánál. A borítás mellett a cipők másik fontos tartozékai a cserélhető csúszólapok, amelyeket a különböző slide-okhoz használnak. Ilyen például a cipő oldalára szerelhető soulplate, ami az oldalsó csúszásokhoz használatos.

Bélés

Az agresszív görkorcsolya belsejét bélésnek nevezik. Egy jó bélés rögzíti a talpad és a vádlidat, valamint a párnázása csillapítja a landolást ugrások esetén. A legtöbb agresszív korcsolya cserélhető béléssel rendelkezik, ami sokszor jól jön, ugyanis a bélések hajlamosak elhasználódni. De természetesen a bélés cseréje már az első használat után ajánlott, ha rájöttél, hogy nem kényelmes az újonnan vásárolt agresszív korid és ezzel- az otthon egyébként is körülményes- hőkezelést is elkerülheted. Az agresszív görkorcsolyák bélése eltér a többi fajtától, ezért ne próbálj meg másfajta bélést beleerőltetni a koridba. Az agresszív korcsolya bélések jobb párnázással, valamint boka- és sarokrögzítéssel rendelkeznek, így sose lesz a görkorcsolyád lötyögős a lábadon.

Méret

A mérettel kapcsolatban azt ajánljuk,hogy kövesd az egyes termékleírásokban az adott típusra vonatkozó méret előírásokat. Ahogy az imént említettük, az egyik legfontosabb dolog az, hogy ne lötyögjön az agresszív korid a lábadon, hanem szorosan illeszkedjen. Ez által a trükkök is jobban kontrollálhatóvá válnak majd. A szoros illeszkedés eleinte lehet szokatlan lesz, ezért minél többet kell használnod, ahhoz, hogy betörd és kényelmessé vált.

Védőfelszerelés

Fontos, hogy teljes védőfelszereléssel (azaz: sisak, térdvédő,csuklóvédő és lábszárvédő) rendelkezz, mielőtt belecsapsz az agresszív görkorcsolyázásba. És ha elérsz egy bizonyos szintet, akkor a csípőd és farokcsontot megvédése érdekében a védőnadrág viselete is ajánlott. Az ilyen megerősített nadrágokat akár a mindennapi öltözéked alá is felveheted, ha zavar a kinézetük.

Az agresszív korizás egy extrém sport, ahol az esés kockázata magas, ezért a védfelszerelés viselete nagyon fontos, hogy a sportot évekig élvezhesd.

Powerblading

A Powerblading és az agresszív görkorcsolyázás közt a lényegi különbség az, hogy a powerblading-esek sokkal gyorsabban gurulnak, ez által a trükkök jellege is megváltozik. A Powerblading sokkal inkább a parkour és a görkorcsolyázás keverékének tűnik, mintsem önálló sportnak. A Powerblade-el legtöbbször az utcán találkozhatsz, ahol a sport űzői lépcsőket és más ahhoz hasonló akadályokat ugranak meg.

A Powerblade görkorcsolyák általában egy agreeszív koris cipő és egy- a Freeskate-nél nagyobb kerekekkel felszerelt- vázból állnak. Ez az összeállítás tökéletes kombináció a trükközéshez és a megfelelő sebesség fenntartásához is az utcai környezet egyenetlen felületén is. A Powerblade görkorcsolyák kerékmérete általában 60 és 80mm között mozog.

Nézz rá a SkatePro agresszív görkorcsolyáinak széles kínálatára még ma!

Ha bármilyen további kérdésed van, bátran lépj velünk kapcsolatba!.

Kapcsolódó termékek

SkatePro