×
Menü

Csapágyak vásárlása

Nem vagy biztos benne, hogy melyik csapágyat kellene választanod? Ez az útmutató segít értelmezni a csapágyakkal kapcsolatos legfontosabb információkat. Továbbá segít meghatározni melyik csapágyak a legmegfelőbbek, attól függően hogy görkorcsolyához, BMX-hez, gördeszkához vagy rollerhez vásárolnád őket.

1. A csapágyakról általában

Egy kerékhez két csapágy szükséges, ahhoz hogy a tengelyen forogni tudjon. A csapágy nagy hatással lehet a gyorsaságra és a gurulás élvezhetőségére. A csapágy típusától függetlenül ajánlatos a homokot, vizet és nedves környezetet kerülni, mert ezek mind negatívan befolyásolják a csapágyak élettartamát. A rendszeres tisztítás és olajozás segíthet a gyorsaság és a tartósság növelésében. Itt megnézheted, hogy hogyan takarítsd a csapágyakat.

Szükség van továbbá egy távtartóra is, hogy az kitöltse a csapágyak közötti helyet, és ezzel megakadályozzák a csapágyak sérülését és sima forgást biztosítsanak tengelyek meghúzása után. A távtartó mérete a használt tengely méretétől függ.


8mm spacer / távtartó


6mm spacer / távtartó

A csapágyak minősége számos tényezőtől függ, például:

 • Anyag
 • Pontosság (ABEC)
 • Olajozás
 • Zárt vagy Nyitható (Eltávolítható Porvédő)

Melyik típusú csapágy a legmegfelelőbb számodra:

 • Ha főleg kültéren használnád, zárt, zsírozott csapágyakat ajánlunk, mivel ezek állnak a legjobban ellen a kosznak, illetve nem igényelnek túlzott karbantartást.
 • Ha főleg beltéren használnád, választhatsz nyitható csapágyakat amik gyorsak és könnyű őket takarítani.
 • Amennyiben a gyorsaság vagy nagy távolságok megtétele a fő szempont nálad, az olajozott precíziós csapágyakat ajánjuk neked. Ezek rendkívül gyorsak, könnyű őket takarítani, viszont a kosz nagyon könnyen roncsolja őket.

2. A csapágy felszerelése

A csapágy általában egyszerűen a helyére illeszthető a hüvelykujjaddal. Amennyiben helyesen lett felhelyezve, egy vonalban kell hogy legyen a kerékaggyal. Ha valahol kiáll, ferdén áll akkor nincs teljesen a helyére illesztve, és ha így használod használat közben tönkre fog menni. Ha a kerék fém kerék aggyal rendelkezik, akkor kicsit nehezebb lehet a csapágyakat a helyükre illeszteni. Ebben az esetben használj egy gumikalapácsot, vagy egy fadarabot, hogy a csapágyat a helyére ütögesd. Soha ne használj fém kalapácsot, mert az a csapágyat és a garanciát is tönkreteszi. Alternatív megoldásként használhatsz valamiféle olajozást ahhoz, hogy a csapágyat a helyére illeszd. Ebben az esetben, miután ez megtörtént, ne felejtsd el a felesleges olajat/zsiradékot eltávolítani.

3. A csapágyakról részletesen

Anyag

A csapágyak anyaga az egyik legfontosabb tényező minőségük és tartósságuk szempontjából. A legtöbb csapágy acélból készül. Az olcsó csapágyak általában préselt fémlemezből vagy edzett szénacélból készülnek, ezek nem ajánlottak, ugyanis nagyon rövid az élettartamuk.

A jobb csapágyak valódi csapágyacélból készülnek, mint például króm, titán vagy svájci acél.

A kerámia csapágyakban (általában gyorsasági görkorcsolyákhoz használják) a golyók ipari kerámiából (Silicon Nitride) készülnek. A kerámiagolyók ritkán rozsdásodnak és tartósabbak mint az acél.

Az ár és a minőség nagyon szorosan kapcsolódik, ha csapágyakról van szó és általában teljesen megbízhatsz az ismert márkákban, hogy azok jó minőségű és tartós csapágyakat gyártanak.

Precizitás/ABEC

A csapágyak az iparág által elfogadott ABEC-szabvány szerint vannak kategorizálva. ABEC azt határozza meg, hogy a csapágyak mennyire jól továbbítják a rájuk ható erőt. A magasabb ABEC kategóriák precizebbek, effektívebbek, és gyorsabbak, de NEM feltétlenül gyorsítják a többi alkatrészt. Az ABEC szabvány nem vesz figyelembe olyan kritikus tényezőket, mint például távtartók és kerekek pontossága vagy a csapágyak anyaga. Minden csapágy idővel veszít a pontosságából.

Fontos, hogy nem minden márka használja az ABEC besorolást (pl. Bones) és más rendszerek is léteznek a csapágyak rangsorolására. Az ABEC mozaikszó az Annular Bearing Engineering Committee rövidítése.

Olajozás/Zsírozás

A csapágyak lehetnek zsírozottak vagy olajozottak. A csapágyaknak sosem szabad “kiszáradnia”, amennyiben ez megtörténik, a csapágy megolvadhat és vagy lelassul vagy teljesen leáll.

 • Olaj: Nagy sebességet biztosít, mivel a kenőanyag kevesebb ellenállással rendelkezik, ugyanakkor gyakoribb karbantartást igényel.
 • Zsír: Jobban ellenáll a kosznak és víznek mint az olaj. Szinte egyáltalán nem igényel karbantartást, viszont nagyobb ellenállást bocsát ki, ezért nem olyan gyors mint egy olajozott csapágy.

Megjegyzés: A víz eltávolíthatja az összes olajat és zsírt! Ha ez megtörténik, a miután a csapágy kiszáradt, az felforrósodik, valószínűleg megolvad és amikor legközelebb használod furcsa, nem megszokott hangot ad ki. Ez azt jelenti, hogy a csapágyakat ki kell cserélni. Bizonyos esetekben, amennyiben nem használtad a vizesedés után, megmenthető a csapágy, ha a következő használat előtt megfelelően megtisztítod, olajozod és zsírozod.

Porvédők és Tömítések

Annak érdekében, hogy szennyeződés, homok és víz ne kerülhessen a csapágyakba, gyakran porvédők vagy tömítés kerül a csapágy egyik vagy mindkét oldalára.

 • A fém porvédő a külső gyűrűhöz illeszkedik és egy kis rést hagy a belső gyűrűhöz. Ezek a porálló csapágyak. A porálló csapágyak nagyon kis súrlódást generálnak, így könnyebben forognak, ami nagyobb sebességet biztosít. Viszont ezek a csapágyak nem védettek víz és sár ellen.
 • A gumi porvédők (kép alul) acéllal megerősített gumiból készülnek, amelyeket a külső gyűrűre szerelnek fel, a belső gyűrű érintésével. Jobb védelmet nyújt és szinte semmilyen karbantartást nem igényel, viszont nagyobb súrlódással és ezért kissé alacsonyabb sebességgel jár.

4. A szabványok és a csapágy precízió magyarázata

Az ABEC besorolás számos tényezőt vesz figyelembe. Az egyik a csapágygolyók belső gyűrűn lévő vájatának excentrikussága (kereksége). A táblázat a maximális megengedett excentrikusságot mutatja.

Típus Miliméter Hüvelyk
ABEC 1 0.0075mm (0.000295")
ABEC 3 0.0050mm (0.000197")
ABEC 5 0.0035mm (0.000138")
ABEC 7 0.0025mm (0.000098")
ABEC 9 0.0012mm (0.000047")

Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb az ABEC besorolás, annál alacsonyabb az eltérés a csapágy alkatrészeinél = nagyobb erő kerül át a kerékre.

Az ABEC és az ILQ nem összehasonlítható, mivel az ILQ egy márka név, amíg az ABEC egy szabvány.

Az ABEC csapágyakat a gyártás pontosságától függően rangsorolják, és nem veszi figyelembe a tartósságot vagy a funkcionalitást terhelés alatt. A Twincam, az ILQ besorolás kitalálója, az ABEC-hez hasonlóan értékeli a csapágyak minőségét. Az ILQ csapágyak 6 golyóval, míg az ABEC csapágyak 7 golyóval rendelkeznek.

A különbség tisztázása érdekében az ILQ nem szabvány, mint az ABEC csapágyak. Az ILQ-t tehát egy profi egysoros csapágy gyártó cég által készített nem osztályozott csapágynak kell tekinteni, ami nem optimális indusztriális felhasználásra.

A Bones csapágyakat kizárólag gördeszkákhoz hoasználják, és nem összehasonlítható az ABEC rangsoroláshoz.


Az alábbiakban megtalálhatod a csapágyakkal és a porvédőkkel kapcsolatos elnevezéseket, fogalmakat és azok magyarázatát. (a csapágy típusa általában fel van tüntetve a csapágyon, a méretével együtt, például : 608ZZ).

Típus Magyarázat Megjegyzés

608

Standard csapágy

22mm külső átmérő
7mm szélesség
8mm belső átmérő

688
Mini /Micro csapágy

16mm külső átmérő
5mm szélesség
8mm belső átmérő

Z
Porvédő, 1 fém porvédő


Az egyik oldalról nyitott, a könnyű karbantartás érdekében. (felszerelésnél mindig a nyitott oldal kerüljön belülre, a kerék közepe felé)

ZZ Porvédő, 2 fém porvédő


A porvédő egy kis acélrugó (C-ring) segítségével van rögzítve, amit el kell távolítani ahhoz, hogy a porvédőt el tudd távolítani a karbantartáshoz.

2RS/
RS/
RZ

Porvédő, 2 acéllal erősített gumi tomítés

A porvédő egy kis acélrugó (C-ring) segítségével van rögzítve. A csaágyakat egy kis tű segítségével el lehet távolítani karbantartás céljából.

BRS Porvédő, 2 acéllal erősített gumi tomítés


A porvédő acélrugó (C-ring) nélkül van rögzítve. Extra magas védelmet nyújt a víz bejutása ellen.

Kapcsolódó termékek

SkatePro