×
Menü

Csapágyak tisztítása és olajozása/zsírozása

A csapágyak optimális teljesítményének biztosítása érdekében, a csapágyakat szükséges rendszeresen tisztítani és olajozni/zsírozni. Ez által a csapágyak tartóssága és élettartama nő, valamint a sebességük optimális marad.

Megjegyzés: Mindig kerüld a vizet és a homokot - A csapágyak élettartama drasztikusan lerövidül, ha nedves és piszkos környezetben használják / tárolják őket.

Hogyan tisztítsuk és olajozzuk/zsírozzuk a görkorcsolyák, gördeszkák és rollerek csapágyait

1. lépés

Szükséges eszközök: Zsíroldó tisztítószer, például egy zsíroldó folyadék, egy vízálló tartály, rajzszög vagy egy tapétavágó kés, egy kis ecset/kefe és új olaj / zsír.

Távolítsd el a csapágyakat a kerékről. Nézd meg a feljebb található Youtube videót, amely bemutatja, hogyan lehet a csapágyakat eltávolítani a kerékről. A videóban korcsolya kereket használnak, de a gördeszkák és rollerek esetében is ugyanaz a folyamat.

Vedd le a kerekeket és szereld le a csapágyakat.

2. lépés

Az ecset/kefe segítségével alaposan takarítsd le a csapágyak külső felületét, úgy hogy semmi kosz ne maradjon rajta.

A két féle csapágy takarítható: a nyitott és a zárt. A nyitott csapágyakat könnyű karban tartani, amíg a zártat csak úgy tudod takarítani és olajozni, hogy ha óvatosan eltávolítod a porvédő gyűrűt, amit utána nem lehet újra használni.

Takaríts le a csapágyak külső felületét.

3. lépés

Amennyiben a csapágy zárt, a porvédő gyűrűt el tudod távolítani egy rajzszög segítségével. Néhány csapágyon a porvédő gyűrűt egy C alakú acélrugó tartja a helyén. Ebben az esetben az acélrugótkell eltávolítani elsőként a rajzszög segítségével.

Ne felejtsd el a porvédő gyűrűt és az acélrugót is letakarítani.

A porvédő gyűrűket (acélrugó nélkül) egy rajzszög vagy egy tapétavágó kés segítségével tudod eltávolítani.

4. lépés

Helyezd a csapágyakat a vízálló dobozba a zsíroldó szerrel együtt, zárd le majd rázogasd a dobozd egy pár percig. Így minden összegyűlt kosz el lesz távolítva a csapágyból.

Először tisztítsd meg a csapágyakat egy kis kefével, majd utána áztasd be őket tisztítószerbe.

5. lépés

Vedd ki a csapágyakat a tartályból, és távolítsd el a maradék tisztítószert a csapágyakból, azoknak a forgatásával. Ennek egy másik módja egy kompresszor használata a folyadék kifúvására. Helyezd a megtisztított csapágyakat egy darab tiszta ruhára vagy konyhai papírtörlőre.

A csapágyak el lettek távolítva a tisztítószert tartalmazó dobozból.

6. lépés

Teszteld, hogy a tisztítás sikeres volt-e. Fogd meg a csapágyat a belső ívnél, és óvatosan pörgesd meg. Ha nem forog szabadon, vagy furcsa recsegő hangot hallasz, akkor a tisztítást meg kell ismételni egy újabb adag tisztítószerrel. Nagyon koszos csapágyaknál előfordulhat, hogy akár 2-3x is meg kell ismételni ezt a lépést.

A csapágy lassú pörgetésével teszteld, hogy a tisztítás sikeres volt-e.

7. lépés

Helyezd a csapágyakat egy tiszta rongyra vagy papírtörlőre, így előkészülve az olajozásra/zsírozásra. Használj 1-2 csepp olajat( ha többet használsz, a kosz jobban meg fog ragadni), vagy 3 mm zsiradékot, és egyenletesen oszlatsd el azt.

A csapágyak forgatásával győződj meg róla, hogy az olaj / zsír egyenletesen eloszlik a csapágyban (nagyon hatékonyan meg lehet oldani a csapágy fúrógépre történő felszerelésével).

Óvatosan cseppents 1-2 csepp olajat a csapágyba.

8. lépés

Utolsó lépésként a porvédő gyűrűket és az esetleges acélrugókat felszereljük. Végül, rakd vissza a csapágyakat a korcsolya, gördeszka vagy roller kerekébe.

A porvédő gyűrűk visszakerülnek a tiszta és olajozott csapágyra, és a csapágy pedig a kerékbe.

Takarítás és olajozás/zsírozás után

A csapágyak tisztítása és olajozása/zsírozása után előfordulhat, hogy beletelik néhány kilóméterbe, mielőtt az olaj / zsír tökéletesen eloszlik, és a csapágyak optimálisan működnek.

Kapcsolódó termékek

SkatePro