×
MENÜ

Útmutató Skateboard Kerekekhez

A számodra megfelelő gördeszka kerék kiválasztása legfőképp a te saját stílusodtól függ, de jellemzően a kisebb kerekeket utcán használják, illetve általában a kisebb testű felhasználók részesítik előnyben, míg a nagyobb kerekeket inkább parkokban és vert skateboarding-ban használják. Olvass tovább a kerék méretekről és a durométerről (keménység), hogy megtaláld a számodra tökéletes kerekeket.

A gördeszka kerekei különböző méretűek, keménységűek (durométer) és színűek lehetnek. Általában poliuretánból (PU) készülnek, amely egy speciális műanyag, jó elasztikus tulajdonságokkal, ami biztosítja a kerekek rugalmasságát. Ez azt jelenti, hogy a kerekek jobban reagálnak a használó által a kerekekre kifejtett erőre, mint a normál műanyagból készültek. Azért fontos a megfelelő kerekek kiválasztása, mert a méret és a durométer nagyban befolyásolják a fordulási képességet és ezáltal a gördeszka stílusát.

A kerék mérete

A kerék méretét az átmérőjével határozzák meg, ami befolyásolja, hogy a kerék milyen gyorsan tud menni, és mennyi idő alatt tud felgyorsulni. Általában a következő igaz:

  • A nagyobb kerekek nagyobb sebességet, de kisebb irányíthatóságot jelentenek
  • A kisebb kerekek kisebb sebességet, de nagyobb irányíthatóságot jelentenek

50-53mm: A kisebb kerekeket ezekkel a méretekkel általában utcai, vagy utcai stílusú parkokban használják, illetve kisebb deszkákon jellemző. Abban az esetben, ha a használó gyerek vagy az átlagosnál kisebb test arányokkal rendelkezik, szintén a kisebb kerekek javasoltak. Ezekkel a kerekekkel nem a nagy sebesség a cél, hanem hogy közelebb kerüljünk a talajhoz és ezzel megkönnyítsük a trükkök kivitelezését.

54-60mm: Ez a leggyakoribb kerékméret, és mind kezdő, mind tapasztalt gördeszkások számára tökéletes lehet. Lehetővé teszik a rámpákon és vert parkokban való deszkázást, ahol szükség van a sebességre. Ezek a kerekek rendkívül sokoldalúak, és ezáltal sok mindenki számára biztonságos választás lehet.

A kerék keménysége (durométer)

A kerekek durométerét, vagyis keménységét a SkatePro-nál az A-skála jelöli, egy számmal, amelyet A betű követ. Vannak más durométer-skálák is, például a D-skála. Minden durométer skálára vonatkozik, hogy a magasabb szám, nagyobb keménységet jelent. Tehát például a 100A durométerrel rendelkező kerék keményebb, mint a 90A kerék. Általában a következő igaz:

  • A keményebb kerekek nagyobb sebességet és hosszabb élettartamot eredményeznek, de kisebb tapadást és kevesebb ütéselnyelést biztosítanak.
  • A lágyabb kerekek jobb ütéselnyelést és tapadást biztosítanak, de kisebb sebességet és rövidebb élettartamot eredményeznek.

95-100A: Kerekek ezekkel a durométer értékekkel általában népszerűek a gördeszkások körében - függetlenül attól, hogy milyen stílusú deszkázásra használják őket. Tehát ezek a kerekek biztonsággal választhatóak.

Közlekedésre: Ha elsősorban a gördeszkát a mindennapos közlekedésre használod, akkor a nagyobb átmérőjű lágyabb kerekek javasoltak, mivel ezekkel az utazás kényelmesebbé válik.

Trükkökre: Ha elsősorban trükkökre használod a gördeszkád, akkor keményebb kerekek javasoltak, mivel jobban reagálnak, tehát a deszka jobban kontrollálható.

A kerék kiválasztása alapvetően a személyes preferencia kérdése. Ha inkább a puha kerekeket részesíted előnyben, akkor alacsonyabb durométerrel rendelkező kereket kell választanod, viszont ha keményebb kereket szeretnél, akkor magasabb durométerrel rendelkező kereket kell választanod.

Tip: A fehér kerekek tartósabbak mint a színesek

A színes kerekek színezéket tartalmaznak, amik hamarabb elhasználódnak mint a PU műanyag. A fehér kerekek azonban nem tartalmaznak színezéket, ezért a tisztább PU-szintet érnek el, így a fehér kerekek tartósabbak, mint a színes gördeszka kerekek.

Itt megnézheted a széles gördeszka kerék választékunk

Vedd fel a kapcsolatot a vevőszolgálatunkkal további tanácsokért, illetve ha bármilyen kérdésed adódna. Mindig szívesen segítünk! :)

Kapcsolódó termékek

SkatePro